Hoera! Jarig zijn en trakteren

Hoera!

Voor de meeste kinderen is jarig zijn een hele belevenis. Wie vindt het nou niet leuk om eventjes het middelpunt te mogen zijn? Er wordt voor je gezongen en je mag uitdelen. Je ziet kinderen echt genieten van alle aandacht. Vaak zijn er aan jarig-zijn bijzonderheden verbonden. Je mag bijvoorbeeld op een versierde stoel zitten of je krijgt een mooie muts op. Dat maakt vaak diepe indruk. Voor veel (kleine) kinderen is het feest en de sfeer erom heen dan ook belangrijker dan wat er getrakteerd wordt. 

Trakteren 

Trakteren is een spannend moment, waarbij een kind goed voor de dag wil komen in de klas. Er zijn nogal wat eisen die je kunt stellen aan de traktatie: ziet het er leuk uit, is het lekker, betaalbaar, gemakkelijk mee te nemen, goed te bewaren, niet te groot en is het ook nog een beetje gezond? 

Wat vinden we belangrijk op school?

Er zijn in een jaar heel wat feesten voor kinderen. Verjaardagen van familie, kennissen en klasgenoten, Sinterklaas, Kerst, Pasen, Suikerfeest, een broertje of zusje... 

Er zijn dus ook heel veel momenten waarbij kinderen iets lekkers krijgen en getrakteerd worden. Vaak snoep, chips en cake, want dat zijn de favoriete traktaties. Heerlijk, maar niet zo gezond!

U denkt misschien: "Ach die ene keer per jaar dat mijn kind jarig is..." Maar de meeste ouders uit de klas denken net zoals u. Uw ene uitzondering van 'het mag wel een keertje ongezond' telt voor de hele klas. Wees goed voor uw kind en zijn vriendjes: laat uw kind op school gezond en bescheiden trakteren!

 

Hou het gezond! 

Er zijn veel gezonde tussendoortjes. Allerlei soorten fruit en groente (banaan, sinaasappel, schijfjes meloen, druiven, komkommer, mini-tomaatjes, mandarijn etc.). De kinderen hebben veel verschillende soorten fruit en groente leren eten in het afgelopen half jaar toen we meededen met de actie “School-gruiten”. Op internet zijn veel suggesties te vinden om aantrekkelijke groente- en fruittraktaties te maken! (zie hieronder).

Er zijn ook andere alternatieven voor groente en fruit die prima kunnen. Denk bijv. aan rozijnen, eierkoek, zoute stokjes, klein kuipje vruchtenyoghurt of ander toetje, ontbijtkoek, rijstwafel, popcorn of soepstengel. 

Hou het bescheiden! 

Een traktatie is een aardigheidje, het hoeft niet iets groots of een flinke hap te zijn. Kies voor bescheiden traktatie. Het hoeft ook niet ‘dubbel’ te zijn, één ding is al genoeg. Natuurlijk is het leuk om de traktatie feestelijk te versieren, maar dit hoeft niet. 

Ideeën voor gezonde traktaties

Op internet zijn veel sites te vinden met suggesties voor gezonde traktaties. 

Wij hebben een aantal suggesties op een rijtje gezet:

 

Heeft u nog andere suggesties of tips? Mail ons gerust. Ook als u wilt reageren op bovenstaande.