Een dagje in de kleuterklas

"Wij vinden school heel leuk", vertellen 2 kinderen uit de kleutergroep.

Ze zitten op Margrietschool Zuid en vertellen elkaar waar het verhaal wat ze net hoorden over ging. De juf noemt dat "Tweetal praat" (een coöperatieve werkvorm).

"We gingen vandaag ook tellen! We moesten kabouterstappen nemen en ik maakte ook reuzestappen".

Na de dagopening in de kring, volgt vaak een reken- of taalactiviteit. Deze ochtend oefenen de kinderen de telrij van 1 tot 10 en de oudere kinderen tellen in sprongen van 2.

"Na de kring gaan we vaak kiezen. We gaan spelen in hoeken of maken een werkje aan de tafel. Soms kies ik de huishoek of de kleihoek. De leeshoek is ook heel leuk, dan gaan we boekjes lezen!"

Spelen en werken staat vaak in het teken van een actueel thema of een thema uit de methode Kleuterplein. Er is een ruim aanbod van activiteiten, wat op verschillende niveaus aangeboden wordt. 

"Als we alles opgeruimd hebben, gaan we weer in de kring om te eten en te drinken. We eten vaak fruit op school, dat ik lekker en gezond! Dan gaan we buiten spelen. Tikkertje, verstoppertje of lekker rennen. We kunnen ook in de zandbak of met de stuurkar. En er is veel speelgoed!". 

Een dag van Eva

Eva zit op Margrietschool Noord. Ze gaat met veel plezier naar school. 

"Op school word je goed geholpen!", vertelt zij. "De juf legt eerst uit aan de hele klas. Als je het moeilijk vindt, dan krijg je extra uitleg of ga je samen oefenen. Dan kunnen we daar zelfstandig mee aan de slag. Kinderen die het makkelijk vinden, krijgen extra moeilijke opdrachten of taken.

We beginnen vaak met een dagopening. We zingen liedjes en praten over interessante dingen. Dan gaan we rekenen, taal, lezen of spelling doen. 's Middags gaan we soms knutselen en 2x per week gaan we gymmen in de gymzaal. Die is lekker vlakbij!

In de pauze ga ik lekker buiten spelen! We kunnen spelen op 2 pleinen en er zijn leuke dingen te doen."

 

Kanjertraining

Ik zit op Margrietschool Zuid. We hebben een leuke klas. We gaan leuk met elkaar om. Dat leren we met de Kanjertraining. 

Het leukst van de Kanjertraining is de 'vertrouwensoefening'. Dan leer je hoe belangrijk het is om elkaar te vertrouwen en elkaar te helpen.

We praten over pesten. Dat willen we niet op onze school. Niemand speelt de baas, we lachen elkaar niet uit en we zijn niet zielig."

English is cool!

"Op onze school leren we Engels vanaf groep 1! Dat is cool! We zingen leuke liedjes en leren om met elkaar eenvoudige gesprekjes te voeren.

We gebruiken de methode "My name is Tom". Het zijn leuke lessen.

Kinderen die het leuk vinden, kunnen meedoen met Anglia-examens. Als je slaagt, krijg je een officieel certificaat. Die wordt aan het eind van het schooljaar uitgereikt tijdens een feestelijke high-tea!"