Onze school is erkend Kanjerschool

Wij willen dat uw kind zich veilig voelt en optimaal kan ontwikkelen. Daarbij gaat het niet alleen om het aanleren van kennis en vaardigheden, maar ook om het goed leren omgaan met elkaar.

Sinds 2015-2016 zijn we erkend en gecertificeerd Kanjerschool. Alle leerkrachten in vaste dienst hebben een licentie om Kanjertraining te geven.

Als Kanjerschool geven we wekelijks Kanjertraining. We leren kinderen respectvol met zichzelf, elkaar en de omgeving om te gaan. Elkaar helpen en vertrouwen staat daarbij centraal. We geven kinderen door leerzame verhalen, rollenspelen en vertrouwensoefeningen inzicht in verschillende gedragstypen die je ziet in een groep.

Daarbij maken we gebruik van herkenbare gekleurde petjes (voor rollenspelen) en figuren.

Als kanjer (= witte pet) durf je jezelf te zijn, je bent zelf te vertrouwen en durft ook anderen te vertrouwen. Kortom je bent een kanjer.

Je kunt een kanjer zijn op verschillende manieren. Je kunt jezelf zijn in combinatie met de zwarte pet. Dan reageer je op een stoere manier. Je vertoont leiderschapsgedrag. Je kunt je grenzen aangeven. Je durft plannetjes te maken en bent ondernemend. Zolang naast de zwarte pet ook de witte pet van het vertrouwen aanwezig is, zullen deze kinderen zich op  een hele positieve en krachtige wijze gedragen.

Je kunt ook een kanjer zijn in combinatie met de rode pet. Dan ben je vol levenslust. Je hebt een goed gevoel voor humor. Je bent optimistisch en kunt relativeren. Zolang naast de rode pet ook de witte pet van het vertrouwen aanwezig is, zullen deze kinderen op een hele positieve en opgewekte manier weten te reageren.

Je kunt ook een kanjer zijn in combinatie met een gele pet. Dan ben je vriendelijk, bescheiden en aardig. Zolang naast de gele pet ook de witte pet van het vertrouwen aanwezig is, zullen deze kinderen op een hele positieve en rustige manier weten te reageren.

Als de witte pet van het vertrouwen wegvalt, ontstaan er problemen. Dan treden reacties op die niet meer passen bij wederzijds respect. Het recht van de sterkste begint te gelden. Voor de zojuist genoemde positieve eigenschappen komt dan het woordje ‘te’ te staan. Kinderen reageren dan te krachtig, te stoer en smeden plannen die ten koste gaan van anderen. De vrolijke kinderen reageren nu te lollig met humor dat ten koste gaat van een ander en/of zichzelf. Het gedrag is onvoorspelbaar onbetrouwbaar, niet serieus te nemen en beledigend. De vriendelijke en bescheiden kinderen reageren nu angstig en te lief. Deze kinderen cijferen zichzelf helemaal weg en worden als het ware onzichtbaar.

Kanjertraining

 

Met behulp van petten, rollenspelen, verhalen en vertrouwensoefeningen leren we kinderen o.a. 

  • Jezelf presenteren/voorstellen
  • Iets aardigs zeggen, compliment geven/ontvangen
  • Met gevoelens van jezelf en de ander omgaan
  • Ja als je iets prettig vindt, Nee als iets vervelend is
  • Je mening durven geven zonder iemand te kwetsen
  • Een ander durven vertrouwen + zelf te vertrouwen zijn
  • Samenwerken, vragen stellen, belangstelling tonen
  • Vriendschappen onderhouden, zelfvertrouwen krijgen
  • Kritiek geven/ontvangen

Meer informatie: